Josif Pančić

Корисни линкови

ПРЕДЛАЖЕМО ВАМ

*ОБРАЗОВНИ МАТЕРИЈАЛ НА ИНТЕРНЕТУ*

 

СРПСКИ ЈЕЗИК

Srpskijezik.rs    http://srpskijezik.rs/

Сајт Srpskijezik.rs је намењен ученицима, професорима, студентима и свим људима који воле језик и правилно изражавање, као и свима који воле да уче преко интернета, а који желе да науче граматику српског језика, да се припреме за школске обавезе или да обнове своја знања. У менију Тестови можете решити мноштво тестова из српског језика који су груписани по областима и нивоима знања.

 

ДВА РЕЧНИКА СРПСКОГ ЈЕЗИКА

РАС    http://www.rasprog.com/

300.000 речи и око 1.500.000 значења. Програм није хардверски захтеван, ради и на старијим персоналним рачунарима са Windows оперативним системом. Аутори су направили и RAS програмски пакет за обраду српског језика на рачунару са коректором за проверу исправности текста, хифенатором за поделу речи на слогове и конвертором за конверзију из ћирилице у латиницу и обр. и који врши сређивање интерпункције. Речник треба преузети са www.rasprog.com/html/srpskielrec_instalacija.zip и треба распаковати зип фајл (фајл је велики 71.1 Мb и свима који имају спору везу преузимање може представљати проблем). После инсталације треба извршити регистрацију  http://www.rasprog.com/html/8_0_11_e_recnik_regist.html.

Вокабулар  http://www.vokabular.org

Пројекат је замишљен као волонтерски и отворен је за све који су за сарадњу. Развојна верзија слободног сервиса Вокабулар са општим речником и могућностима претраживања је доступна на адреси.

 

МАТЕМАТИКА

МathinSite     http://mathinsite.bmth.ac.uk

Овај веб сајт је одлично место за изучавање математике, са фокусом на инжењерске професије. Подељен је у три дела: аплети, теорија и радне листе. Аплети веома популарно демонстрирају на графички начин различите математичке функције и друге алгоритме. Да би ово видели морате на вашем рачунару имати инсталирану Јава виртуелну машину.

Математичка теорија је на леп начин приказана, обогаћена графиком у пдф документима које можете преузети и снимити на ваш рачунар. Радне листе представљају низ упутстава за ученике како би сами урадили вежбе из разних области.

CoolMath4Kids  http://www.coolmath4kids.com

На овом изузетно занимљивом веб сајту можете пронаћи мноштво математичких игара, слагалица, мозгалица, лекција, проблема и речника намењених деци, родитељима и наставницима.

Odrazi-se.org     http://www.odrazi-se.org/

Занимљив сајт на хрватском и српском језику где можете да пронађете анимиране лекције из математике за све старије разреде (од петог до осмог) основне школе.

 

СТРАНИ ЈЕЗИЦИ

Речник са сликама   http://www.pdictionary.com/

Интернет речник са сликама је намењен почетницима који желе да направе прве кораке у учењу страног језика. Речник је базиран на сликама и на забавни начин приказује појмове разврстане у више категорија. Тренутно постоје речници за енглески, француски, немачки, италијански и шпански језик. Осим учења, на овом веб сајту можете и проверити своје знање на више начина.

Online rečnik   http://www.onlinerecnik.com/

Оnline rečnik је најбржи и најкомплетнији онлине речник који има могућност превођења између енглеског, француског, немачког и српског језика. Речник има и детаљна појашњења речи и појмова, изговор енглеских речи и фраза, превод целог текста, превод жељеног текста у секунди, лексикон речи израза, spell checker, граматику енглеског језика.

 

БИОЛОГИЈА

Biologija.rs   http://www.biologija.rs/

Сајт Biologija.rs намењен је и ученицима и љубитељима биологије. Овде се биологија приказује као веома интересантна наука а све са циљем да се олакша њено савладавање и усвајање нових знања. Када завршите са читањем датог текста урадите квиз знања и приуштите себи задовољство да сами себе оцените.

 

ХЕМИЈА

Svet hemije   http://www.svethemije.com/

Свет хемије је замишљен као научни портал на коме би сви они који воле хемију могли да размењују искуства, потраже помоћ, сазнају нешто ново или пронађу неки занимљиви материјал везан за ову науку. Идеја је да на овом сајту буде више интерактивног и мултимедијалног материјала и да се у рад на сајту укључи, на добровољној основи, што већи број људи струком и интересовањем везаних за хемију.

Chemgeneration.com  http://www.chemgeneration.com/

Главни циљ сајта Chemgeneration.com је да промовише хемију кроз разноврсност богатих мултимедијских садржаја, интерактивних илустрација, игрица и најмодернијих веб апликација, и да је уопште учини разумљивијом, посебно за млађу генерацију. Појединачна поглавља веб странице детаљно говоре о историји хемије, главним областима њене примене, и оним обећавајућим открићима за која се очекује да ће бити представљена у блиској будућности. Сајт нуди могућност приказивања садржаја на 11 језика, међу њима је и српски:  http://www.chemgeneration.com/rs/.

 

НАУКА

Nauka.rs   http://nauka.rs/

Сајт Nauka.rs бави се науком која нас окружује, популаризацијом науке и развијањем што више интересовања за њу. Теме овог сајта су астрономија, биологија, физика, хемија, роботика, а посебно обратите пажњу на одличне галерије слика и мозгалице.

 

ХИПЕРТЕКСТУАЛНА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ПОЈМОВА ИЗ ФИЗИКЕ, ХЕМИЈЕ, БИОЛОГИЈЕ

Физика   http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase

Хемија   http://hyperphysics.phyastr.gsu.edu/hbase/chemical

Биологија  http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/biology

Енциклопедије је реализовала Georgia State University.

 

 

ШКОЛСКИ УЏБЕНИЦИ

Завод за уџбенике и наставна средства  http://www.zavod.co.rs/

Креативни центар  http://www.kreativnicentar.rs/

Klett  http://www.klett.rs/

Едука  http://www.eduka.rs/

Бигз школство  http://www.bigzskolstvo.rs/

 

Ви сте овде: Почетна Ђачки кутак Корисни линкови